Veelgestelde vragen

Alle vragen en antwoorden over spouwmuurisolatie

 • Hoe kan ik een spouwmuur herkennen?

  De ouderdom van de woning kan een eerste aanduiding vormen: spouwmuren dateren bijna altijd van na de Tweede Wereldoorlog. Een spouwmuur bestaat uit een aparte binnenmuur, meestal opgetrokken met snelbouwstenen (typisch 14 cm) en een buitenmuur (typisch 9 cm), meestal opgetrokken met een gevelsteen. Tussen de beide muren bevindt zich een luchtlaag. Normaal heeft een dergelijke muur met spouw een totale breedte van minstens 24 cm. De breedte van de muur kan je gemakkelijk meten aan de deuropening.

  Een andere indicatie is dat alleen de lange zijde van de gevelstenen zichtbaar is, en dus niet de kopse kant. Ook verluchtingsroosters en open stootvoegen wijzen op een spouw. Maar als je 100% zeker wil zijn, boor dan met een lange boor een gat in een voeg. Schiet je boor na een tiental centimeter plots door, dan heb je een spouwmuur.

 • Hoe weet ik of mijn spouwmuur geschikt is voor isolatie?

  De aannemer moet via een inspectie vooraf nagaan of de spouwmuur en de woning geschikt zijn voor navulling met isolatie.

  Mogelijke contra-indicaties:
  • De gevelsteen en/of de metsel- en voegmortel vertoont sporen van vorstschade.
  • Het buitenspouwblad is dampremmend: geglazuurde baksteen, tegels, mozaïek, bepaalde verven of pleisters.
  • De gevel is sterk blootgesteld aan slagregen (kust, open landschap, hoge gebouwen).

  Verdere aandachtspunten bij de inspectie:
  • Is de gevel beschadigd, bv. door scheurvorming? Dan moet eerst de oorzaak worden gezocht en de schade hersteld.
  • Is de spouw voldoende breed (minimum 5 cm) en niet te sterk verontreinigd (mortelbaarden, resten van mortel en bakstenen)? Zijn de spouwankers in goede staat, zodat de stabiliteit niet in het gedrang kan komen tijdens het navullen? Deze controle gebeurt meestal met een endoscoop waarmee de aannemer in de spouw kan kijken.
  • Als er aan de binnenzijde van de muren sporen zijn van regendoorslag, moet eerst de oorzaak worden aangepakt. Ook gebreken aan de hemelwaterafvoer, dakranden of muurkappen moeten vooraf worden hersteld.

  Enkele zaken verdienen speciale aandacht:
  • Schoorstenen, ventilatie- en afvoerkanalen doorheen de gevels.
  • Drainageopeningen (open stootvoegen).
  • Ventilatie van de kruipruimte: zij mag niet worden geblokkeerd door de navulling.
  • Openingen in het binnenspouwblad: elektriciteitsleidingen, schakelaars, stopcontacten, ingebouwde kasten, brievenbussen, rolluik- en zonweringskasten, openingen in de zolderruimte.

 • Kunnen jullie ook nieuwbouw spouwmuren isoleren?

  Zeker! Zodra de dakbedekking is uitgevoerd, de raam- en deuropeningen afgesloten zijn en de binnenpleistering is aangebracht, is uw woning klaar voor spouwmuurisolatie. Wist u dat het na-isoleren van uw nieuwbouw bovendien efficiënter en sneller is dan de traditionele manier van bouwen omdat het aansluiten van de verschillende isolatieplaten vermeden wordt?

 • Verhoogt het risico op condensatie bij bestaande koudebruggen?

  Neen, in integendeel. Uit studies van de Universiteit Gent en uit analyses van diverse woningen blijkt dat de temperatuur van de vlakken ter hoogte van de koudebruggen lichtjes stijgt. Zijn er na de spouwmuurisolatie condensatieproblemen, dan zijn die ook niet te wijten aan de thermische invloed van de isolatie, maar wel aan het gebrek aan verluchting. Voor een goede verluchting moet u op zijn minst de lucht uit de vochtige ruimten (badkamer, wc, keuken) afvoeren, bij voorkeur mechanisch en permanent. De toevoer van verse lucht langs de droge ruimten (living, slaapkamers) moet via aangepaste openingen gebeuren.

 • Hoe weet u dat de spouwmuur volledig gevuld is?

  De Isoline experts passen meerdere controles toe. Enerzijds verzekert ons specifieke boorpatroon een naadloze na-isolatie. Anderzijds controleren onze isolteurs systematisch en onafhankelijk de gevulde muur.

 • Vormen inbouwrolluiken een probleem bij spouwmuurisolatie?

  Er is geen probleem met inbouwrolluiken zolang ze goed dichtgemaakt zijn. Isoline vraagt zijn klanten om elk rolluik open te maken zodat de expert dit preventief kan afdekken. We weten elk rolluik onder controle te houden.

 • Eerst spouwmuur isoleren of ramen vervangen?

  Vervang eerst de ramen en voorzie dan pas de na-isolatie van de spouwmuren. Zo kan het isolatiemateriaal naadloos aansluiten rond het schrijnwerk. Naadloze spouwmuurisolatie is de beste garantie op een kwalitatieve uitvoering en een aangenaam comfortgevoel.

 • Kan spouwmuurisolatie bij houtskeletbouw?

  Dit is mogelijk. De voorwaarden die gelden voor spouwmuurisolatie zijn gelijkaardig aan die van andere bestaande woningen. De sterkte en de dichtheid van de muren moeten gegarandeerd zijn. Het isoleren van houtskeletbouw is echter niet opgenomen in de STS 71-1 richtlijnen (ATG), d.w.z. dat er momenteel nog geen subsidies uitgereikt worden voor deze woningen.

Heeft u toch nog een vraag over spouwmuurisolatie? Vraag het aan onze experts, ze helpen u graag verder!